مراحل اجرای وال پست منقطع چگونه است؟

مراحل اجرای وال پست منقطع چگونه است؟

فهرست مقاله

همواره یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های صنعت ساخت‌وساز، بالا بردن ایمنی و استحکام ساختمان‌ها در زمان بروز حوادثی مانند زلزله است. اجرای وال‌پست ‌ها مانند وال‌پست سنتی که به کمک دو نبشی انجام می‌شود، یکی از روش‌های بالا بردن مقاومت ساختمان‌ محسوب می‌شود. اما طبق آیین نامه ۲۸۰۰ مربوط به مهار لرزه‌ای دیوارها و اجزای غیره سازه‌ای، این شیوه ایراداتی دارد که سبب گردیده در حال حاضر اجرای وال پست منقطع که با کمک ناودانی انجام می‌شود جایگزین آن گردد.

با ما همراه باشید تا به بیان دو مورد از مهم‌ترین علت‌های جایگزینی وال‌پست منقطع پرداخته و در خصوص ویژگی‌های این روش اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم.

وال پست منقطع چیست؟

دیوارهای میانی تمامی سازه‌ها، نقش مهمی در افزایش استحکام و مقاومت آنها در برابر نیروهای جانبی وارد شده دارند. در واقع این تیغه‌ها، باعث اتصال دیوارهای سازه‌ای به غیرسازه‌ای و اتصال تیغ‌ها به اسکلت‌ ساختمان‌ می‌شوند. علاوه بر آن به دیوارها و اجزای افقی ساختمان این امکان را می‌دهند که در راستای افقی حرکت کرده و در هنگام وقوع زلزله و تکان‌های ناشی از آن، دچار کمترین آسیب شوند. به عبارت دیگر با انتقال نیروی جانبی وارد شده به سازه اصلی، باعث استحکام و مقاومت کلی ساختمان خواهند شد‌‌.

وال‌پست منقطع نوعی روش مهار لرزه‌ای دیوارهای غیرسازه‌ای در ساختمان‌های مختلف محسوب می‌شود. به‌طوری‌که وظیفه اصلی آن انتقال نیروی جانبی به وادارها و سایر اجزا است و هنگام وقوع حوادثی مانند زلزله، خطرات و خرابی‌هایی را که در اجزای غیرسازه‌ای به وقوع می‌پیوندد به حداقل می‌رساند. البته برای انتقال صحیح نیروی وارده به ساختمان، باید هنگام اجرای وال‌پست اصول و استانداردهای مشخصی رعایت شود که تماماَ در مقررات ملی ساختمان درج شده است.

وال پست منقطع چه کاربردی دارد؟

به طور کلی می‌توان گفت که وال‌پست‌ها، دیوارها و تیغه‌ها را محکم‌تر به اسکلت ساختمان متصل می‌کنند. همچنین هنگام وقوع حوادثی مانند زلزله بار شدید نیروهای وارده را از دیوار به اسکلت ساختمان منتقل کرده و باعث استحکام بیشتر دیوارها و پیشگیری از تخریب آنها می‌شوند. باید بدانید که وال‌پست‌ها با کاهش طول آزاد دیوار،  امکان جابه‌جایی جانبی سازه را کاهش می‌دهند و باعث تقویت عملکرد دیوار در برابر بارهای لرزه‌ای می‌شوند.

البته باید در نظر داشته باشید که اجرای وال پست منقطع نمی‌تواند بارهای جانبی ناشی از زمین‌لرزه را تحمل کند. به همین دلیل قادر نخواهند بود جلوی ترک‌خوردن دیوار‌ها در هنگام وقوع زلزله را بگیرد. به عبارت دیگر وظیفه وال‌پست‌ها جلوگیری از تغییر شکل خارج از صفحه دیوارهای غیرسازه‌ای است و هیچ نقشی در تحمل بارهای جانبی ناشی از زلزله ندارند.

علاوه بر آن در حال حاضر سیستم وال‌پست منقطع توسط فناوری‌های پیشرفته‌ای، بهینه‌تر و کارآمدتر شده، به همین دلیل علاوه بر افزایش استحکام سازه از آن برای دیزاین داخلی و خارجی ساختمان نیز بهره می‌برند. همچنین می‌توان به کمک آن از تغییر شکل‌های ناخواسته که در طول زمان در سازه‌های مختلف به وجود می‌آید، به ویژه در ساختمان‌های بلند جلوگیری نمود.

اهمیت استفاده از وال پست منقطع در ساختمان

وال‌پست‌ها اگر به روش درستی روی دیوارهای غیرسازه‌ای نصب شوند، باعث جلوگیری از انتقال نیروی جانبی وارد به سازه و استحکام بیشتر ساختمان می‌شوند. از دیگر وظایف آن‌ها اتصال تیغه‌ها به اسکلت ساختمان محسوب می‌شود. پس مهم‌ترین علت استفاده از وال‌پست‌ها  بالا بردن مقاومت ساختمان، اتصال قوی و محکمی بین اجزا و بخش‌های مختلف سازه محسوب می‌شوند.

ویژگی‌ها و مزایای مهار دیوار با وال پست منقطع

وال‌پست‌های منقطع دارای مزایا و ویژگی‌های بسیاری هستند که در این بخش به بیان مهم‌ترین آنها می‌پردازیم:

  1. مقاومت در برابر زلزله: اتصال کشویی ناودانی‌های منقطع و انعطاف‌پذیری آنها در جابه‌جایی، بستر مناسبی را برای جلوگیری از فرو ریختن دیوار در هنگام وقوع زلزله یا طوفان شدید به وجود می‌آورد.
  2. انعطاف‌پذیری: به دلیل وجود وادارها و فاصله بین وال‌پست‌ها، هنگام وقوع زلزله دیوار می‌تواند تا حدی خم شده و بدون تخریب به حالت اولیه خود بازگردد.
  3. کاهش وزن سازه: با توجه به سبک بودن ناودان‌های منقطع، وزن کلی ساختمان در هنگام اجرای وال‌پست منقطع کاهش پیدا می‌کند. باید بدانید این مسئله در زمان اجرای وال پست منقطع در ساختمان‌های مرتفع از اهمیت بالاتری برخوردار است.
  4. سهولت و سرعت بالای اجرا: به دلیل پیش ساخته بودن، قابلیت انطباق ناودان‌ها با ابعاد مختلف دیوار، سهولت، سرعت و دقت اجرای آن‌ها بسیار زیاد است.
  5. تطبیق پذیری بالا: یکی از مزایای وال‌پست‌ها استفاده در پارتیشن و قسمت‌های مختلف ساختمان محسوب می‌شود. علاوه بر آن هنگام نصب نیاز به اندازه‌گیری پیچیده و برش در محل ندارند.
  6. دوام بالا: به دلیل استفاده از متریال‌هایی مثل فولاد یا آلومینیوم، وال‌پست‌های منقطع استحکام و طول عمر بالایی دارند.
  7. ایمنی بالا: امکان طراحی و نصب دقیق وال‌پست‌های منقطع و کاهش خطای انسانی در اجرای آن‌ها، باعث پایداری و ایمنی بیشتر آنها می‌گردد.
  8. در دسترس بودن: امکان سفارش‌سازی تولید وال‌پست‌ها با عرض، ضخامت و طول‌های مختلف، باعث سهولت در استفاده و در دسترس بودن بیشتر وال‌پست‌های منقطع می‌گردد.
  9. صرفه اقتصادی: وزن کم و قابلیت انعطاف‌پذیری بالا باعث کاهش مصرف مصالح و صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود.

چرا اجرای وال پست منقطع جایگزین وال پست های سنتی شد؟

وال‌پست‌های سنتی وزن زیادی را به ساختمان تحمیل می‌کنند و باعث افزایش بار مرده ساختمان می‌شوند‌. بنابراین پس از وقوع زلزله کرمانشاه و ایجاد پیوست ششم آیین‌نامه ۲۸۰۰ مهار لرزه‌ای دیوارها، عملا اجرای وال‌پست‌های سنتی منسوخ گردید. در واقع سختی و پیچیدگی در اجرا، بالا بردن وزن ساختمان، هزینه‌های بالای اجرا و ایجاد محدودیت در حرکت دیوار تماما مواردی هستند که سبب گردید، اجرای وال‌پست‌های سنتی جای خود را به وال‌پست‌های منقطع دهند. طبق آیین نامه جدید متریال‌های کم حجم با قابلیت اجرا در تمامی ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری مورد تایید پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ بوده و متناسب با دیتیل‌های اجرایی آیین‌نامه عنوان شده انجام می‌شود.

نقش مهندس ناظر در اجرای صحیح وال پست منقطع در ساختمان ها بتنی و فولادی

اگر انتقال نیروهای جانبی وارد به سازه، هنگام اجرای وال پست منقطع به درستی انجام ‌شود، ساختمان استحکام چشم‌گیری پیدا می‌کند. به همین دلیل نقش مهندس ناظر در اجرای صحیح وال‌پست‌های منقطع کاملاً غیرقابل انکار بوده و باید به آن توجه ویژه‌ای شود. در واقع مهندس ناظر در ساختمان وظیفه بررسی مستندات فنی مربوط به وال‌پست ‌منقطع را بر عهده دارد. بررسی ابعاد، جزئیات سازه، نحوه اتصالات و استانداردهای مربوط به اجرای هر کدام از آنها توسط مهندس ناظر انجام می‌شود. علاوه بر آن کنترل مواد اولیه و تجهیزات مورد استفاده برای اجرای صحیح پروژه نیز از تعهدات مهندس ناظر به حساب می‌آید.

در حقیقت پروسه آماده سازی، انتخاب نوع مواد استفاده شده برای کار و تطبیق آن متناسب با مشخصات فنی و استانداردهای موجود از وظایف مهندس ناظر محسوب می‌شوند. همچنین نظارت بر اجرای صحیح وال‌پست‌ منقطع، انجام آزمایش‌های مورد نیاز برای تشخیص استحکام و کیفیت وال‌پست‌، انجام آزمون‌های مکانیکی ضد زنگ و آزمون‌های غیر مخرب از وظایف مهندس ناظر هستند. در واقع در صورت وجود هرگونه ایراد در مرحله آزمون باید نسبت به رفع اشکالات، اقدامات لازم را انجام دهد. در نهایت مهندس ناظر وظیفه ثبت اطلاعات مربوط به اجرای وال‌پست،‌ جهت ارزیابی طول عمر ساختمان را نیز برعهده دارد.

وال پست منقطع چگونه در ساختمان های بتنی و فولادی اجرا می شود؟

وال‌پست ‌منقطع به عنوان یکی از روش‌های اجرایی وال‌پست مورد تایید نظام مهندسی محسوب شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. وال‌پست‌های منقطع در ساختمان‌های بتنی و فولادی می‌توانند با توجه به دیتیل‌های اجرایی و نقش‌های طراحی شده توسط مهندس ناظر اجرا شوند. در واقع تمامی دیتیل‌های اجرایی توضیح داده شده باید توسط مهندسان اجرایی و ناظران بر پروژه، مورد بررسی قرار گرفته و بعد از آن باید مراحل زیر جهت اجرای آنها طی گردد.

  1. تعیین محل اجرای وال پست منقطع: مرحله اول تعیین محل اجرای وال‌پست‌ منقطع مطابق با دیتیل‌های اجرایی وال‌پست‌ها محسوب می‌شود و باید توسط مهندس اجرای پروژه قبل از انجام آن طراحی شود.
  2. محل نصب ورق‌های اتصال: محل نصب ورق‌های اتصال طبق دیتیل اجرایی وال‌پست منقطع در مرحله بعدی انجام می‌شود.
  3. نصب وادارها، تیرک‌ها و اتصالات: نصب وادارها، تیرک‌ها و اتصالات وال‌پست‌های منقطع در این مرحله اجرا می‌گردند. به‌طوری‌که باید تمامی این اتصالات طبق دستورالعمل‌های پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ انجام شوند.
  4. نصب نبشی‌ها: یکی از مراحل مهم اجرای وال‌پست‌های منقطع نصب نبشی‌های منقطع یا ناودانی‌های آن است. در این مرحله بر اساس نقشه جانمایی و اجرای وال‌پست، باید ناودانی‌ها و نبشی‌ها بعد از دیوارچینی مطابق با آیین نامه‌های موجود به تیرک و ستون‌های کناری متصل گردند.
  5. نصب قلاب و گیره میلگرد بستر: قلاب و میلگردهای بستر، از جمله مهم‌ترین اجزای اجرایی وال‌پست‌های منطبق هستند و باید مطابق با نقشه در جای مناسب خود قرار بگیرند.
  6. جانمایی یونولیت: جداسازی دیوار و ستون با جانمایی یونولیت یا پشم سنگ ضد رطوبت در مرحله بعد انجام می‌شود.
  7. اجرای میلگرد بستر و دیوار چینی: آخرین مرحله اجرای وال‌پست‌، نصب میلگرد بستر و دیوار چینی است که باید میلگردها هنگام دیوارچینی در رج‌های مختلف دیوار قرار داده شوند.

مهم ترین نکات آیین نامه‌ایی در اجرای وال پست منقطع در مقررات ملی ساختمان

برای اجرای صحیح وال‌پست‌های منقطع باید به قوانینی که در پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ بیان شده توجه نمایید و توصیه‌های مهندس در اجرای طراحی نقشه وال‌پست را در نظر بگیرید. با توجه به رعایت آیین‌نامه ۲۸۰۰ در ادامه به بیان مهم‌ترین نکات آن می‌پردازیم.

  • در صورتی که عرض دیوار بیشتر از ۴ متر باشد حتماً باید با کمک وادار میانی دیوار را به دو قسمت تقسیم کنید.
  • اتصال وادار هنگام اجرای وال پست منقطع در زیر تراز سقف، باید به صورت کشویی باشد تا امکان جابه‌جایی در درون صفحه را ایجاد کند.
  • باید در نظر داشته باشید که در اجرای وال‌پست، امکان جوش دادن وادار به نبشی یا ناودانی در تیرها وجود ندارد.
  • در دیوارهایی که ارتفاع آنها بیشتر از سه و نیم متر است باید از تیرک‌های افقی در اجرای وال‌پست استفاده کرد.
  • در اجرای وال‌پست باید تیرک‌ها روی دیوار قرار بگیرند.
  • اجرای وال‌پست نباید محدودیتی برای جابه‌جایی درون صفحه دیوار در اسکلت بتنی و فولادی ایجاد کند.
  • برای اتصال دیوار به عضو قائم سازه می‌توان از وال‌پست منقطع استفاده کرد تا یک اتصال کشویی در محل تماس به وجود آید.
  • باید برای اجرای وال‌پست منقطع از نبشی‌ها و ناودانی‌های گالوانیزه استفاده کرد.
  • باید در وال‌پست منقطع دیوارهای غیرسازه‌ای به کمک وادار به یکدیگر متصل شوند. حتی می‌توان برای کاهش تنش‌های کششی دیوار متقاطع از بست‌های فلزی استفاده کرد.
  • در اجرای دیوار بیمارستان‌ها ضرورت دارد که در کنار تیرک‌ها و ستون‌ها، قطعات ناودانی به صورت سرتاسری اجرا شوند و داخل آنها با مواد تراکم‌پذیری مانند پشم سنگ ضد رطوبت پر شود.
  • باید دیوارهای خارجی روی سطح وادار به کمک پشم سنگ ضد رطوبت برای عایق‌بندی پوشانده شوند.

مدت زمان اجرا وال پست منقطع به چه عواملی وابسته است؟

مدت زمان اجرای وال‌پست از جمله دغدغه‌های مهم کارفرمایان ساختمانی محسوب می‌شود. البته درصورتی‌که اجرای آن توسط اکیپ متخصص و حرفه‌ای که با تمام قوانین و مقررات آیین‌نامه اجرایی وال‌پست منقطع آشنایی هستند انجام شود، عملیات در کوتاه‌ترین زمان ممکن اجرا می‌گردد. اما به طور کلی می‌توان عوامل زیر را به عنوان مهم‌ترین فاکتورهای تعیین مدت زمان اجرای وال‌پست منقطع نام برد:

  • نوع طراحی وال‌پست
  • دقت و سرعت تیم اجرایی
  • شرایط جغرافیایی
  • نظم در اجرای پروژه
  • متراژ پروژه
  • تعداد نیروی اجرای وال پست منقطع

انواع مختلف وال پست منقطع چیست ؟

وال‌پست‌های منقطع از نظر جنس و اندازه به دست‌های مختلفی تقسیم بندی می‌شوند. به‌طوری‌که انتخاب هر کدام از آنها برای مهار لرزه‌ای، بستگی به مشخصات سازه و شرایط آن دارد. به طور کلی باید بدانید که انواع وال‌پست‌های منقطع بر اساس نوع متریال به کار رفته در ساختمان‌ها به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند.

وال پست آماده منقطع گالوانیزه

ورق‌های فولادی که دارای پوشش گالوانیزه هستند عضو اصلی اجرای وال‌پست منقطع گالوانیزه محسوب می‌شوند. به دلیل نوع پوشش که بر روی این ورق‌های فولادی قرار گرفته، مقاومت بالایی در برابر خوردگی، زنگ‌زدگی و قرار گرفتن در برابر رطوبت دارند.

از این‌رو می‌توان آنها را در سازه‌های خارجی که تحت تاثیر عوامل جوی قرار دارند استفاده کرد. باید بدانید ناودانی‌هایی که در این سیستم به کار می‌روند دارای ارتفاع و ضخامت متفاوت بوده و انتخاب آنها متناسب با نوع سازه و نیازهای ساختمان انجام می‌شود.

وال پست منقطع ورق سیاه

اجزای تشکیل دهنده این نوع وال‌پست منقطع با ورق‌های فولادی سیاه بدون پوشش گالوانیزه ساخته می‌شود. با توجه به مشخصات فیزیکی که چنین ورق‌های فولادی دارند، بیشتر در سازه‌های داخلی بدون آنکه در تماس عوامل جوی و محیطی قرار بگیرند اجرا می‌شوند.

الزامات آیین نامه ای اجرای وال پست منقطع در مقررات ملی ساختمان

طبق مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان باید تمامی دیوارهای ساختمان به ویژه دیوارهایی که در نمای ساختمان به کار می‌روند، طبق قوانین پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ ساخته شوند. باید به این نکته اشاره کنیم که در صورت اجرا نکردن وال‌پست اگر هنگام وقوع زلزله یا هرگونه نیروی وارد شده به ساختمان، دیوار تخریب و به جان و مال افراد آسیب وارد می‌شود، مقصر اصلی آن مهندس ناظر مربوطه خواهد بود. طبق پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ اجرای وال پست منقطع داریم:

  • دیوارهای داخلی یا تیغه‌هایی که ارتفاع بیشتر از ۱.۸ متر داشته باشند باید به نحو مناسبی به کمک وادارها از نظر جانبی به سازه‌ها مهار شوند.
  • حداکثر طول مجاز دیوار غیرسازه‌ای نباید از ۴.۵ متر یا ۴۰ برابر ضخامت آن بیشتر باشد. در این‌صورت باید از وال‌پست آماده منقطع جهت مهار دیوار غیرسازه‌ای استفاده نمود
  • حداکثر ارتفاع دیوار غیرسازه‌ای از کف باید حداکثر ۳.۵ متر باشد.
  • لبه‌های قائم دیوارهای غیرسازه‌ای باید به کمک روش‌های متداول به درستی مهار شوند.
  • لبه‌های افقی دیوارهای غیر‌سازه‌ای که در تمام ارتفاع ادامه ندارند، باید با کلاف‌ها یا ناودانی‌های نمره ۶ به دیوارهای سازه‌ای متصل گردند.
  • در صورتی‌که نیروی وارد به دیوار از مقاومت خمشی آن در راستای قائم بیشتر باشد، باید ضریب خمشی دیوار را به کمک ‌مش آماده یا مسلح کردن دیوار به مش الیاف در راستای قائم افزایش داد.

اصول طراحی و محاسبات وال پست منقطع در کدام آیین نامه آمده است؟

به طور کلی برای استفاده از روش‌های وال‌پست به متخصص و دانش بالایی نیاز است. بنابراین باید این‌کار توسط افرادی که دانش کافی در خصوص مقررات و قوانین موجود در اجرای وال‌پست‌ها دارند انجام شود. در واقع برای محاسبات دقیق وال‌پست‌ها باید استانداردهای مورد نیاز  پیش تعیین را در اختیار مهندس‌ها و مجریان طرح قرار داد. در حال حاضر چهار آیین‌نامه داخلی و خارجی برای این منظور در نظر گرفته شده که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

پیوست 6 استاندارد 2800 (طراحی لرزه اي و اجراي اجزاي غیر سازه اي معماري)

پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ که در خصوص طراحی لرزه‌ای اجزای غیرسازه‌ای معماری است، یکی از مراجع اصلی طراحی و اجرای وال پست منقطع یا وال‌مش محسوب می‌شود. در واقع در این پیوست راه‌کارهایی برای طراحی و مهار لرزه‌ای اجزای غیرسازه‌ای معماری همچون دیوارهای غیر باربر ارائه شده است.

باید بدانید که اجزای غیرسازه‌ای معماری از جمله دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان، در برابر زلزله آسیب پذیر هستند. بنابراین جامعه مهندسی کشور، موضوع اجرای مهار لرزه‌ای و دیوارهای جدا کننده پیرامون ساختمان‌ها را در اولویت ساخت‌وساز قرار داده است.

نشریه 714 ” دستورالعمل طراحی سازه اي و الزامات و ضوابط عملکردي و اجرایی نمای خارجی”

در نشریه ۷۱۴ که در خصوص دستورالعمل‌های طراحی سازه‌ای، الزامات و ضوابط عمل‌کردی اجرای نمای خارجی ساختمان‌ها است از جمله آیین نامه‌های طراحی وال‌مش و وال‌پست منقطع محسوب می‌شود. در این نشریه پیرامون تمامی ضوابط طراحی و اجرای دیوارهای ساختمان توضیحات کاملی ارائه شده است. بنابراین برای ایجاد پایداری عمود بر صفحه هنگام ساخت هر نوع دیوار، توجه به ضوابط تسلیح دیوارها که در این نشریه آمده الزامی است.

نشریه 729 “راهنمای طراحی لرزه ای دیوارهای بنایی غیرسازه ای مسلح به میلگرد بستر”

در نشریه ۷۲۹ که طبق آیین‌نامه‌های بین‌المللی تنظیم شده، در خصوص نوع عملکرد دیوارهای غیر باربر و غیرسازه‌ای در برابر نیروهای خارج از صفحه مانند تکان‌های شدید ناشی از زلزله و بادهای شدید توضیحاتی بیان شده است. در این ضابطه به طور مفصل در مورد المان‌های میلگرد بستر توضیحاتی آورده شده و جزئیات دقیقی در خصوص کاربرد آن‌ها، برای افزایش مقاومت دیوارهای غیرسازه‌ای ساختمان درج گردیده است.

نشریه 819 “راهنمای طراحی سازه ای و جزئیات اجرایی دیوارهای غیرسازه ای”

در ضابطه 819 که در سال ۱۳۹۷منتشر گردیده در خصوص طراحی لرزه‌ای و اجرای عناصر سازه‌ای جهت پایداری سازه‌ها در برابر بلایای طبیعی مانند زلزله مطالبی عنوان شده است. در این ضابطه سعی شده با ارائه راه‌کارهای اجرایی دو یا سه بعدی، در خصوص جدیدترین مقررات‌های بین‌المللی ضابطه‌مند بودن طراحی و اجرای وال پست منقطع صحبت شود. علاوه بر آن در خصوص طراحی و اجرای مهار دیوار با مش الیاف هم مطالبی عنوان شده که می‌توان از آنها برای طراحی وال‌مش استفاده کرد.

برای خرید وال پست منقطع چه نکاتی قابل توجه است؟

همانطور که می‌دانید وال‌پست منقطع یکی از روش‌های مهار دیوارهای غیرسازه‌ای ساختمان، بالا بردن مقاومت و استحکام آن در برابر زلزله و نیروهای خارجی وارد شده به ساختمان است. در حال حاضر یکی از الزامات ساخت‌وساز، انجام صحیح وال‌پست منقطع محسوب می‌شود. بنابراین خرید ناودانی برای اجرای صحیح آن، از جمله پارامترهایی است که باید در طراحی و اجرا به آن  توجه شود. در واقع یکی از مهم‌ترین نکاتی که در هنگام خرید باید مورد توجه قرار بگیرد، کیفیت اجزای تشکیل دهنده وال‌پست منقطع به حساب می‌آید.

وال پست منقطع و وال مش چه تفاوتی دارند؟

اجرای وال‌پست به هر روشی از ضروریات ساختمان سازی بوده و مورد تایید سازمان نظام مهندسی کشور و آیین نامه ۲۸۰۰ اجرای وال‌پست و وا‌لمش است. اما این دو روش با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت.

  1. مصالح مصرفی

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های آنها، در متریال مصرفی اجرای وال‌مش با وال‌پست منقطع محسوب می‌شود. باید بدانید که وال‌مش‌ها با استفاده از توری‌های فایبرگلاس و بلاسترها روی دیوار نصب می‌شوند. در حالی‌که توری‌های فایبرگلاس اولین و مهم‌ترین متریال به کار رفته در روش اجرای وال‌مش‌ها هستند و بلاسترها روی آنها اجرا می‌شوند. در مقابل در وال‌پست منقطع ناودانی‌هایی که برای اتصال دیوار به ستون‌ها استفاده می‌شوند، به عنوان اصلی‌ترین متریال آنها به حساب می‌آیند.

  1. مراحل اجرا و فلسفه طراحی

برای اجرای وال پست منقطع باید محل اجرای به درستی تعیین و توسط مهندس اجرا و اکیپ اجرایی متخصص انجام شود. اما برای اجرای وال‌مش‌ها نیاز به طراحی از پیش تعیین شده وجود ندارد و پس از اجرای دیوارها نیز می‌توان وال‌مش‌ها را به راحتی بر روی آنها اجرا کرد.

باید بدانید در اجرای وال‌مش‌ها هیچ‌گونه وادار عمودی و افقی استفاده نمی‌شود. در حالی‌که وال‌پست‌های منقطع به کمک‌های ناودانی‌های منقطع به همراه وادارهای قائم و افقی که به صورت یکنواخت در سازه‌های عمودی و افقی نصب می‌شوند اجرا می‌گردند.

  1. هزینه و سرعت اجرا

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های وال‌مش با وال‌پست منقطع، هزینه و سرعت اجرای آنها به حساب می‌آید‌. در واقع وال‌مش‌ها برخلاف وال‌پست‌های منقطع بدون نیاز به اکیپ‌های اجرای متخصص با کمترین هزینه اجرا می‌شوند. بنابراین از لحاظ اقتصادی مقرون به‌صرفه‌تر هستند. همچنین در ساختمان‌های قدیمی که نیاز به ترمیم دارند با کمترین هزینه، بدون نیاز به تخریب و صرف زمان زیاد به اجرا در می‌آیند.

مقایسه قیمت وال پست جدید (منقطع) با قدیم (نبشی)

قیمت اجرای وال‌پست‌ها با توجه به مصالح استفاده شده، دستمزد تیم اجرایی و مشخصات ساختمان تعیین می‌گردد. اما به صورت کلی قیمت وال‌پست منقطع با توجه به شرایط اجرای آن نسبت به روش قدیمی نبشی ۱۵ تا ۲۵ ارزان‌تر است.

هزینه اجرا و قیمت خرید وال پست منقطع به چه عواملی بستگی دارد؟

هزینه اجرای وا‌ل‌پست منقطع به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه به بیان مهم‌ترین آنها خواهیم پرداخت:

متراژ ساختمان و ابعاد وال‌پست منقطع

یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر قیمت وال‌پست منقطع ابعاد پروژه اجرایی و متراژ آن است. در واقع هر چقدر ابعاد پروژه بیشتر باشد، هزینه اجرا و مصالح به کار رفته نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

تعداد قطعات مورد نیاز

تعداد قطعات مورد نیاز برای اجرای وال پست منقطع نیز با توجه به نحوه اجرای پروژه و نوع ساختمان متفاوت بوده و باعث تغییر در هزینه‌ها می‌شود.

دستمزد تیم اجرایی

هزینه‌های اکیپ اجرایی که برای انجام وال‌پست منقطع در نظر گرفته می‌شود، بر هزینه‌های نهایی اجرای پروژه تاثیرگذار هستند. باید بدانید که هر چقدر تیم اجرایی مهارت بالاتری داشته باشد و از ابزارها و تجهیزات پیشرفته‌تری برای انجام پروژه استفاده کند، قیمت اجرای آن نیز تفاوت خواهد کرد‌.

طراحی پروژه

نکته دیگری که در تعیین هزینه انجام پروژه موثر است، پیچیدگی و نوع طراحی اجرای کار خواهد بود.

کیفیت مواد به کار رفته در اجرای وال پست منقطع

وال‌پست‌های مقطع به کمک نبشی‌ها و ناودان‌های گالوانیزه یا فولاد سیاه اجرا می‌شوند‌. بنابراین کیفیت مواد به کار رفته در اجرای پروژه، تاثیر مستقیمی بر قیمت نهایی پروژه خواهد داشت. علاوه بر آن هزینه‌های خرید و انتخاب میلگرد بستر نیز بر قیمت نهایی کار تاثیرگذار خواهد بود.

شرایط جغرافیایی

شرایط جغرافیایی محل قرار گرفتن سازه، بر روی اجرای پروژه توسط اکیپ اجرایی و هزینه‌های نهایی آن تاثیرگذار خواهد بود.

سفارشی‌سازی

گاهی امکان دارد برای اجرای طرح در نظر گرفته شده، نیاز به مصالحی با متریال‌، ابعاد و اندازه‌های متفاوت باشد. در چنین شرایطی باید برای اجرای کار مصالح مورد نظر را به صورت سفارشی آماده نمود. همین مسئله باعث افزایش هزینه‌های اجرایی می‌شود.

هزینه‌های جانبی اجرای وال پست منقطع

هزینه‌هایی ایمنی که شامل بیمه کارگران می‌شود و هزینه‌های دریافت مجوزهای قانونی اجرای پروژه نمونه‌هایی از هزینه‌های جانبی اجرای وال‌پست منقطع هستند که بر مبلغ نهایی کار می‌افزایند. در نهایت باید بدانید اگر اجرای پروژه توسط تیم حرفه‌ای و کار بلد انجام شود می‌تواند در تعیین هزینه‌های پروژه، از مرحله تعیین طرح و متریال‌های مورد استفاده تا اجرای نهایی آن تاثیرگذار باشد. بنابراین برای اجرای وال پست منقطع می‌توانید با کارشناسان مقاوم‌سازی وال‌مش ایران تماس بگیرید. متخصصان این مجموعه با تبحر و تجربه‌ای که در این زمینه دارند، تمامی مراحل مربوط به طراحی، برآورد هزینه‌ها و اجرای وال‌پست منقطع را در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای شما انجام می‌دهند.

کلام پایانی و نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم در خصوص روش‌های مهار لرزه‌ای ساختمان و دیوارهای غیرساز‌ه‌ای به روش وال‌پست منقطع صحبت کنیم‌. این روش که انجام آن از ناودان‌های منقطع استفاده می‌شود، برای افزایش مقاومت ساختمان به کار می‌رود. باید بدانید برای اجرای صحیح وال‌پست منقطع باید ضوابط مبحث ششم مقررات ملی ساختمان و آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله که همان استاندارد ۲۸۰۰ است به طور کامل رعایت گردد. بنابراین باید توسط تیمی حرفه‌ای که در این حوزه، دانش و تجربه کافی دارند انجام شود.


مقالات مرتبط

...

بهترین بلوک برای دیوارچینی چیست؟

1402/12/12

بلوک‌های دیوارچینی یکی از مصالح اساسی در صنعت ساخت و ساز می‌باشند که برای ایجاد دیوارهای مقاوم و پایدار در ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. انتخاب مناسب این بلوک‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا کیفیت و عملکرد ساختمان به طور مستقیم به کیفیت مصالح مورد استفاده وابسته است. در هنگام خرید بلوک‌های دیوارچینی، نکات گوناگونی باید… بیشتر بدانید بهترین بلوک برای دیوارچینی چیست؟

...

دستمزد پیمانکار وال پست چقدر است؟

1402/08/08

مهار ساختمان ها در برابر زلزله، یکی از اقدامات ضروری است که پس از زلزله کرمانشاه در دستور کار اجرایی ساختمان قرار گرفت. برای مهار ساختمان ها در برابر زلزله، از وال پست استفاده می‌شود. وال پست‌ها ترکیبی از محصولات فلزی، بتنی و یا توری فایبرگلاس هستند که می‌توانند مقاومت دیوارها و عضوهای غیر سازه‌ای… بیشتر بدانید دستمزد پیمانکار وال پست چقدر است؟

...

پیوست 6 آیین نامه 2800 ویرایش چهارم

1402/08/07

پس از زمین‌ لرزه سرپل ذهاب کرمانشاه در سال ١٣٩۷ به قدرت ۶.۴ ریشتر ، وزیر محترم راه و شهرسازی با هدف کاهش تعداد تلفات و خسارات وارده به ساختمان پیوست 6 استاندارد 2800 را تحت عنوان ( طراحی لرزه ای و اجزای غیر سازه ای معماری ) را مصوب و در نهایت در تاریخ 5… بیشتر بدانید پیوست 6 آیین نامه 2800 ویرایش چهارم


پرسش و پاسخ

6 نظر

  1. 1403/06/25 مهسا علیزاده پاسخ

    خسته نباشید ، وال پست منقطع چگونه ساختمان فولادی یا بتنی را مهار و مقاوم سازی می کند؟

    1. 1403/06/26 کارشناس وال مش ایران پاسخ

      با سلام وال پست منقطع باعث اتصال اجزای غیر باربر به اجزای باربر و تیغه ها به اسکلت ساختمان می شود که این امر در زمان زلزله بارهای وارده به اجزای غیر باربر را به اجزای باربر منتقل می کند و از فرو ریختن آن ها جلوگیری می کند علاوه بر آن نقش نگهدارنده و محافظت از اجزای غیر سازه ای را بر عهده دارد.

  2. 1403/06/29 صبا صباغیان پاسخ

    سلام ، به چه دلیل در متصل کردن میانقاب به اسکلت ساختمان از وال پست منقطع استفاده می کنیم؟

    1. 1403/07/01 کارشناس وال مش ایران پاسخ

      سلام و درود ، وظیفه مهندس ناظر سازه رسیدگی بر اجرای صحیح وال پست طبق نقشه‌ها و همچنین سنجش عملکرد وال پست در هنگام وقوع زلزله است وظیفه ناظر معماری نظارت بر اجرای صحیح دیوار میانقاب و چگونگی قفل و بست شدن دیوار با وال پست است.

  3. 1403/07/19 دنیا خاکساری پاسخ

    با سلام و خسته نباشید طبق آیین نامه حداقل ارتفاع ناودانی منقطع چند متر است؟

    1. 1403/07/19 کارشناس وال مش ایران پاسخ

      با سلام ودرود حداکثر ارتفاع وادار عمودی ۳.۵ متر می باشد و در صورت ارتفاع بیش از آن باید با وادار افقی این ارتفاع مهار گردد.

نظر خود را درج کنید..

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *