قیمت وال مش چقدر است؟

قیمت وال مش چقدر است؟

تامین استحکام ساختمان­‌ها در برابر حوادثی چون زمین­‌لرزه، شاید هزینه‌­بر و دشوار باشد؛ اما ضروری است. اهمیت این امر، طی زمین­‌لرزه­‌های اخیر، خود را نشان داد. بعضی دست‌اندرکاران صنعت ساختمانی، اهمیت ایجاد مهار برای دیوارهای غیر باربر را نادیده می‌گیرند و این را به دلیل نیاز به کاهش هزینه‌ها در پروژه توجیه می‌کنند. این تصور (غیر ضروری بودن مهارسازی عناصر غیر سازه­ای) کاملا غلط بوده و در صورت عدم توجه به آن، خطر بروز خسارات جبران­‌ناپذیر وجود خواهد داشت. هر چند وال پست­‌های فلزی معمولا قیمت زیادی دارند.

اما خوشبختانه تنها گزینه پیش رو نیستند. وال مش گزینه دیگری است که اجرایش نسبت به وال پست­‌های دیگر هزینه کم­تری به همراه دارد. با توجه به این مزیت، می­توان از این سیستم به منظور مهار لرزه­‌ای دیوارهای غیر سازه ­ای کمک گرفت. در این مقاله به بررسی قیمت این سیستم و عوامل تاثیرگذار بر آن خواهیم پرداخت. همراه ما باشید.

علت ارزان بودن وال مش نسبت به روش‌های دیگر وال پست

مقایسه هزینه اجرای وال پست سنتی و وال مش، نیازمند در نظر گرفتن جنبه‌­های مختلفی است. برای اتخاذ تصمیم مناسب در این زمینه، باید کلیه فاکتورهای دخیل را منظور کرد. بحث مقرون به صرفه بودن وال مش اما بحث تازه­ ای نیست. در حالت کلی، امکان کاهش هزینه­‌های پروژه بدون در نظر گرفتن قوانین حاکم بر ساخت و ساز وجود ندارد و این قوانین هم به قدری سفت و سخت منظور شده­‌اند که اجازه این امر را نمی­‌دهند؛ مگر در شرایط خاص و ایمن. علت کاملا مشخص است. کیفیت اجرای یک پروژه نباید فدای کاهش هزینه آن شود. حال برای این که پروژه با حفظ کیفیت، هزینه کم­تری متحمل گردد، باید از روش­‌های جایگزین استفاده نمود. اجرای وال مش، یکی از این روش­‌هاست.

وال مش در بازشوها
نحوه اجرای وال مش در دیوارهای بازشو

 

از آن­جا که متریال اصلی تشکیل‌­دهنده وال پست فلزی یا سنتی، فولاد است؛ هزینه اجرای این نوع سیستم بالاست. فولاد ذاتا گران­‌قیمت است و علاوه بر این، هزینه حمل و نگهداری آن نیز کم نیست. حال در نظر بگیرید که مهارسازی دیوارهای غیر سازه‌­ای بدون استفاده از فولاد امکان‌­پذیر باشد. بله؛ شدنی است. در سیستم وال مش از فولاد استفاده نمی­شود و به همین دلیل، هزینه اجرای آن تا حد قابل توجهی نسبت به اجرای وال پست سنتی کم­تر است.

کاهش هزینه اجرا

به جای وال پست سنتی، وال مش ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که آن را به جایگزینی بسیار برتر از وال پست سنتی تبدیل کرده است، و مقرون به صرفه بودن تنها یکی از این ویژگی‌هاست. وال مش با این که قیمت کم­تری نسبت به سایر موارد دارد، به خوبی از پس تامین استحکام دیوارهای غیر باربر بر می‌­آید. اگر هزینه­‌های مربوط به مصالح مصرفی در اجرای وال مش را کنار بگذاریم، اجرای این سیستم به خودی خود چندین برابر ساده‌­تر و سریع­تر از اجرای وال پست سنتی است و این امر به کاهش هزینه­‌های اجرایی منجر می­شود. یعنی نکته­‌ای‌ که مورد توجه اکثر پیمانکاران و کارفرمایان قرار دارد. به موارد فوق، می­توان کم­تر بودن هزینه­‌های زمان بهره‌­برداری را نیز اضافه کرد. قدرت کشش زیاد و استحکام در برابر نیروی حاصل از زمین‌­لرزه، طول عمر بالای وال مش را تامین کرده و تقریبا آن را از تعمیر بی­‌نیاز می­کنند.

از سوی دیگر، واکنش مطلوب این سیستم در شرایط اقلیمی گوناگون نیز ویژگی دیگری به شمار رفته که حاصل خصوصیات الیاف به کار رفته در آن است. وال مش نوعی وال پست است که مانند سایر نوع‌ها، قوی‌ترین سازه‌ها را در برابر زمین‌لرزه تقویت و آسیب‌ها را کاهش می‌دهد. مزیت اصلی این سیستم نسبت به وال پست سنتی، بهره‌وری بیشتر در مهار لرزه و ایمنی بیشتر است. اجرای وال مش در عین مورد تایید بودن از نظر سازمان نظام مهندسی و تطابق کامل با آیین‌­نامه‌­ها، هزینه کم­تری را متوجه پروژه می‌­سازد.

مورد تایید پیوست ششم آیین نامه 2800

در نهایت، این نیازهای پروژه­‌اند که روی انتخاب سیستم مهارسازی از میان دو گزینه وال پست فلزی و وال مش تاثیر اصلی را دارند. شرایط خاص حاکم بر پروژه ممکن است مجری ساختمان را به استفاده از سیستمی که تطابق بهتر دارد، سوق دهند. با این حال، اگر هزینه‌­های مربوط به خرید مصالح، اجرا و نیز پس از بهره­‌برداری در نظر گرفته شود، انتخاب وال مش بهترین تصمیم ممکن خواهد بود.

و اما ابهامی که ممکن است در این باره وجود داشته باشد، قیمت به‌­کارگیری این سیستم است. دقیقاً مشخص کردن یک نظر در این موضوع ممکن نیست. به دلیل وابستگی قیمت به عوامل متعدد، هر کدام تأثیر مستقلی بر هزینه‌های کلی دارند. طبق مقررات آیین‌نامه 2800، این روش با حذف اجباری‌ها، باعث کاهش هزینه نسبت به روش‌های دیگر می‌شود. یکی دیگر از دلایل این امر، حذف میلگرد بستر و تیرک­‌های افقی در این روش است. همچنین در سیستم وال مش با توجه به فرض خمش یک­طرفه، نیاز به اجرای نبشی در کناره‌­های دیوار و بر روی ستون وجود ندارد. کلیه این موارد به کم­تر بودن قیمت سیستم وال مش در مقایسه با دیگر وال پست­‌ها می­‌انجامد. در ادامه به فاکتورهای موثر بر قیمت وال مش می­پردازیم.

هزینه متریال وال مش فاکتور اصلی در قیمت

هزینه تهیه و اجرای وال مش، تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد که هر یک، شامل فاکتورهای تعیین­‌کننده‌­ای هستند. عموما به دست آوردن قیمت تمام شده وال مش کار چندان آسانی نبوده و باید با کمک نظر متخصصین این حیطه انجام شود. کلیه پارامترهای موثر در این زمینه که معمولا با مصالح وال مش مرتبط هستند، به کم و زیاد شدن هزینه می­انجامند و شناخت و بررسی این پارامترها کاری است که یک متخصص از پس آن بر می­آید. با این وجود، شناخت این پارامترها ضروری است. سیستم وال مش از مصالح زیر تشکیل می­‌شود:

مسلما قیمت هر یک از موارد فوق به نوعی تعیین ­کننده قیمت وال مش است. در ادامه به بررسی قیمت هر یک از مصالح پرداخته می­شود.

هزینه توری وال مش

از جمله محصولات مهمی که در اجرای وال مش نقش اساسی دارد، می­توان به توری وال مش اشاره کرد. توری وال مش یا مش فایبرگلاس به عنوان جزء اصلی تشکیل­دهنده آن روی قیمت این سیستم تاثیر زیادی دارد. این توری بخش قابل توجهی از وال مش را به خود اختصاص می­دهد و دارای تنوع است. انواع مش فایبرگلاس از لحاظ نوع، وزن، گرماژ، ابعاد چشمه و … متفاوتند.

به طور کلی، قیمت توری وال مش به سه عامل بستگی دارد:

  • نوع توری وال مش:

انواع توری شامل توری فایبرگلاس E-Glass و مش فایبرگلاس AR-Glass است. از مورد دوم به علت مقاومت در برابر قلیا در شرایط اعمال پلاستر سیمانی استفاده می­شود. توری مقاوم در برابر قلیا (AR-Glass) دارای عملکرد بهتری نسبت به نوع (E-Glass) دارد و از این رو، قیمت آن به ازای هر متر مربع در مقایسه با نوع دیگر بیش­تر است.

  • گرماژ توری:

براساس ضوابط آیین‌نامه، اجرای وال مش به صورت سرتاسری نیازمند توری با گرماژ حداقل 50 گرم بر متر مربع است. اما اگر وال مش به شکل نواری اجرا شود، توری با حداقل گرماژ 100 گرم بر متر مربع مناسب خواهد بود. به هر میزان که گرماژ وال مش بالاتر باشد، قیمت آن نیز بیش­تر خواهد شد؛ چرا که مش دارای گرماژ بالا دارای الیاف زیادی است و این امر، هزینه تولید آن و متعاقبا هزینه اجرای وال مش را بالا می­برد. البته باید این نکته را در نظر داشت که این مش­ها به دلیل گرماژ بالای خود، دارای مقاومت بیش­تری هستند.

  • ابعاد چشمه توری فایبرگلاس:

ابعاد چشمه (ریز یا درشت بودن آن) فاکتوری دیگر در تعیین قیمت وال مش است. ریزتر بودن چشمه‌های استفاده شده در وال مش نشان‌دهنده افزایش مقدار الیاف مصرفی در تولید آن است. همچنین، درست‌تر بودن چشمه‌ها به معنای کاهش الیاف مصرفی در آن است. مسلما هر چقدر الیاف بیش­تر باشند، قیمت وال مش نیز بیش­تر می­شود. بر این اساس، چشمه‌­های ریز با داشتن الیاف بیش­تر، قیمت بیش‌­تری نیز دارند و قیمت تمام شده محصول را افزایش می­دهند. لازم به ذکر است که طبق ضوابط آیین‌­نامه، در هنگام سفارش و خرید توری وال مش، باید نوع دارای ابعاد چشمه حداقل 5 میلی­متر انتخاب شود.

ارتباط قیمت پلاستر در برآورد نهایی قیمت وال مش

می­توان گفت که پلاستر، بیش­ترین تاثیر را در تعیین قیمت وال مش دارد؛ چرا که نقش آن در اجرای این سیستم نسبت به سایر موارد پررنگ­تر است. حال باید دید که قیمت این متریال، خود از چه عواملی تاثیر می­پذیرد.

  • نوع پلاستر:

معمولا برای اجرای وال مش استاندارد از پلاستر سیمانی یا گچی  استفاده می­شود. هر دوی این موارد در عملیات اجرای وال مش، طی دو مرحله اعمال می­شوند. نخستین مرحله، نازک­کاری مربوط به زیر سطح کار است که طی آن، یک لایه از ملات تهیه شده به عنوان بستر کار اجرا می­شود. پس از نصب توری در محل مورد نظر، نوبت به اجرای مرحله دوم پلاسترکشی می­رسد که این بار سطح توری را پوشش می­دهد. قیمت پلاستر با توجه به نوع آن متفاوت است. نوع سیمانی، با توجه به این که ماده اصلی آن از جمله مصالح مستحکم محسوب می­شود و نسبت به گچ از عملکرد بهتری برخوردار است، انتخاب مناسب­تری نیز خواهد بود. این نوع پلاستر از واکنش مطلوب­تری در برابر محیط مرطوب بهره­‌مند است و مقاومت بالاتری نشان می­دهد.

نمای خارجی وال مش دیوار آجری
نمای بیرونی از اجرای وال مش در دیوار اجری

 

اما باید توجه کرد که دوره پخت، به عمل آمدن و گرفتن آن بیش­تر طول می­کشد. رسیدن این محصول به فاز تولید نهایی تقریبا 3 هفته زمان می­برد. در مقابل، پلاستر گچی هر چند مقاومت نوع سیمانی را ندارد، اما ضد ترک و سازگار با محیط زیست است.بطور کلی، این پلاستر به مقدار کمتری آب نیاز دارد و زمان لازم برای تولید و فرآیند عمل آمدن آن نیز کوتاه‌تر است. به علاوه، برخلاف پلاسترهای گچی که برای خشک شدن به مدت 3 روز نیاز دارند، این نوع پلاستر به زمان کمتری برای خشک شدن نیاز دارد. در نهایت باید گفت که انتخاب نوع پلاستر در وهله اول به جنس توری فایبرگلاس بستگی دارد؛ نه قیمت آن.

  • کیفیت:

اهمیت سطح کیفی، نه فقط در مورد پلاستر، که در رابطه با سایر مصالح نیز صدق می­کند. هر چه پلاستر انتخابی از کیفیت بالاتری بهره­‌مند باشد، در امر تقویت دیوار موثرتر واقع خواهد شد. مسلما پلاستری که کیفیت پایینی دارد، عملکرد مناسبی نداشته و استفاده از آن ممکن است منجر به ایجاد خسارت شود.

  • برند:

طبیعتا برندهای شناخته‌­شده امتحان خود را پس داده و بر مبنای همین اعتبار، قیمت بالاتری روی محصولات خود اعمال می­کنند. این برندها برای حصول اطمینان از کیفیت مطلوب محصولات خود تنها مصالح مرغوب را در تولید آن­ها به کار می­گیرند. در رابطه با پلاستر وال مش نیز این مرغوبیت مصالح و اعتبار برند، نقش مهمی در تعیین قیمت ایفا می­نماید.

  • کشور تولید­کننده:

انواعی از پلاستر که وارداتی هستند، قیمت بیش­تری نسبت به انواع تولید شده در ایران دارند. البته نباید پنداشت که نمونه‌­های ایرانی به علت بی­‌کیفیت بودن قیمت کم­تری دارند. گاهی پایین بودن قیمت پلاسترهای یک برند ایرانی به خاطر حذف هزینه گمرگ است که در مورد انواع وارداتی وجود دارد. همان­طور که گفته شد، پلاستر انتخابی با توجه به عوامل ذکر شده، بر قیمت تمام­‌شده وال مش تاثیرگذار است. این قیمت در صورتی که وال مش به صورت سرتاسری اجرا شود، به دلیل این که پلاسترکشی باید به ضخامت حداقل 2 سانتی­متر در کل مساحت دیوار صورت گیرد، نسبت به قیمت اجرای وال مش در حالت نواری بیش­تر است. در حالت نواری فقط بر روی مناطقی که نوار وال مش اجرا شده است، پلاسترکشی انجام می­شود؛ پس هزینه نیز کم­تر خواهد بود.

قیمت پروفیل‌های مصرفی سیستم وال مش

پروفیل، از آن دسته تجهیزات ساختمانی به شمار می‌­آید که در اجرای سیستم وال مش به کار می­رود. ارتباط قیمت پروفیل­‌های مصرفی با قیمت وال مش، ارتباطی تنگاتنگ است. قیمت نهایی وال مش بسیار حساس به انواع پروفیل‌های فلزی است، زیرا قیمت آن‌ها به عوامل خاصی وابسته می‌باشد.

  • نرخ دلار:

نرخ دلار در کشور ما نوسانی بوده و اتفاقا روی تعیین قیمت نبشی تاثیر مهمی دارد. مسلما این عامل به طور غیر مستقیم روی قیمت اجرای سیستم وال مش نیز موثر است. مواد به کار رفته برای تولید نبشی، تحت تاثیر این نرخ و تورم بازار هستند.

  • تعداد:

تعداد پروفیل مورد نیاز برای نصب وال مش، به قیمت نبشی‌ها و در نتیجه، قیمت تمام شده وال مش، تأثیر می‌گذارد. به‌­کارگیری نبشی­‌های بیش­تر، هزینه بیش­تری به دنبال دارد.

  • وزن:

پروفیل­‌های مصرفی در اجرای وال مش از نظر وزنی در دسته­‌های متفاوتی قرار می­گیرند. برخی از نبشی­‌ها سبک‌­وزن و برخی دیگر سنگین­‌وزن هستند. واضح است که هر چقدر مقدار وزن یک نبشی بالاتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر خواهد بود. به این ترتیب، نبشی­‌های سبک­‌وزن نسبت به انواع سنگین‌­وزن ارزان­‌ترند.

  • فرم:

نبشی­‌ها بر اساس یک دسته­بندی دیگر به دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می­شوند. فرم نبشی نیز تعیین­‌کننده قیمت آن است.

اساسا، وظیفه نبشی در تجهیز سیستم وال مش، مهارسازی لبه­‌های آزاد دیوارهای اطراف است که بسیار مهم تلقی می­شود. البته در صورتی که مقدار کف­‌سازی بیش­تر از 5 سانتی­متر باشد، نیازی به اجرای نبشی در بخش پایینی دیوار نخواهد بود. در چنین شرایطی قیمت نهایی وال مش کم­تر می­شود.

قیمت چسب کاشت یا چسب اپوکسی

ایجاد اتصالات محکم در اجرای سیستم وال مش با استفاده از موارد گوناگونی انجام می­شود. به طور کلی لازم است در رابطه با هر پروژه، پیش از انتخاب و خرید، براورد قیمتی میان استفاده از چسب کاشت و دیگر متدهای اتصال صورت گیرد. در صورت صلاح­دید طراح وال مش می­توان جهت مهار نبشی از میخ تفنگی کمک گرفت. و اما در صورتی که جهت مهار، نیاز به بهره گرفتن از چسب باشد، نوع پایه اپوکسی آن مناسب است. از دید کلی، هزینه استفاده از چسب اپوکسی به منظور ایجاد اتصالات مورد نظر نسبت به دیگر موارد کم­تر است. بنابراین، برای کاهش هزینه­‌های اجرا می­توان روی این چسب­ها حساب باز کرد. چسب پایه اپوکسی در مدل­‌های متنوع و توسط برندهای مختلف تولید و عرضه می­شود که عواملی تعیین­‌کننده در رابطه با قیمت آن می­باشند.

چسب پایه اپوکسی یا چسب رزینی، برای افزایش استحکام مش فایبرگلاس استفاده می‌شود. همچنین، جلوگیری از حرکت آن روی دیوارهای ساختمان را فراهم می‌کند. به هر میزان که چسب اپوکسی مورد استفاده جهت این امر گران­تر باشد، هزنیه اجرای وال مش نیز بالاتر خواهد بود. باید توجه داشت که متراژ یک ساختمان، تعیین­کننده مقدار چسب مصرفی جهت اجرای وال مش بوده و بر همین اساس، پروژه‌­های دارای مقیاس بزرگ­تر برای مهارسازی دیوارهای غیر باربر خود با استفاده از این سیستم، نیازمند حجم زیادی از این چسب هستند. هر چقدر حجم چسب مورد استفاده بیش­تر باشد، هزینه بیش­تری نیز متوجه پروژه خواهد شد.

قیمت چسب اپوکسی ویژه وال مش به عوامل زیر بستگی دارد:

  • مقاومت مورد انتظار از چسب
  • مدت زمان گیرش مورد نیاز
  • حجم چسب مورد نیاز (بسته به تعداد پروفیل نبشی)

نتیجه گیری

در پروژه‌های ساختمانی، یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌ها برای کارفرما و پیمانکار، هزینه نهایی پروژه است. این هزینه معمولاً به دلیل افزایش هزینه مهار دیوارهای غیر باربر و وابسته به عوامل مختلف، افزایش می‌یابد. در این مقاله سعی بر معرفی این عوامل و بررسی زیر مجموعه‌­های مرتبط با آن­ها بود. به غیر از مواردی که اشاره شد، اندازه و دستمزد تیم اجرایی نیز به طور قابل توجهی بر قیمت ملک تأثیر می‌گذارد. وال مش نسبت به سایر وال­‌پست­‌ها بین 30 تا 50 درصد هزینه کم­تری به همراه دارد و به همین دلیل است که امروزه بسیاری از پیمانکاران به استفاده از این سیستم جهت مهارسازی دیوارهای غیر باربر ساختمان روی آورده­اند.

5/5 - (4 امتیاز)

پرسش و پاسخ

2 نظر

  1. 1403/06/29 حسین اکبر زاده پاسخ

    سلام چطور مطمئن شویم مش فایبرگلاسی که می خواهیم بخریم مرغوب است؟

    1. 1403/07/01 کارشناس وال مش ایران پاسخ

      سلام و درود ، به راحتی با یک امتحان ساده می توانیم اینکار را انجام دهیم زیرا مش فایبرگلاس به دلیل مقاومت کششی بالا پس از خم شدن باید انعطاف پذیری خود را حفظ کرده و به سرعت به حالت اولیه خود بازگردد.

نظر خود را درج کنید..

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *