کشور ایران مانند بسیاری از کشورهای دیگر در جهان در مناطق زلزله خیز واقع شده و این موضوع ایجاب می کند که جامعه مهندسی برنامه های خوبی را برای مهار دیوارهای غیر سازه ای و افزایش مقاومت اسکلت ساختمان در برابر زلزله داشته باشند. وال مش یکی از روش های نوین برای مهار دیوارهای غیر سازه ای، جان پناه ها و بخش های مختلف سازه با ضعف ساختاری است که نقش حیاتی را در افزایش مقاومت دیوار در برابر زمین لرزه ایفا می کند. اینکه وال مش چیست، موضوعی است که ابهام بسیاری از مهندسان می باشد. با وجود اینکه سال هاست وال مش به عنوان روش نوین برای مهار لرزه ای دیوارها شناخته می شود، اما همچنان نیاز به اطلاع رسانی بیشتر و تخصصیتر در مورد این سیستم می باشد تا بتوان بر اساس مزایا، مشخصات فنی و مصالح مورد نیاز آن را در پروژه های جدید ساخت و ساز و یا پروژه های بازسازی ساختمان سازی استفاده نمود. در ادامه مقاله قصد داریم به سوال شما در مورد اینکه وال مش چیست و چه نقشی را در مهار لرزه ای ساختمان ها ایفا می کند، پاسخ دهیم.
وال مش چیست؟
وال مش روش نوین برای مهار لرزه ای دیوارها است که نقش حیاتی را در عملکرد دیوارها در برابر زمین لرزه ایفا می کند. این سیستم که با ترکیب توری فایبرگلاس و پلاستر و ایده گرفتن از کامپوزیت FRCM ساخته می شود، نقش بسیار مهمی را برای افزایش مقاومت در برابر زمین لرزه، بارهای جانبی ناشی از باد و طوفان ایفا می کند. برای اجرای وال مش توری فایبرگلاس روی دیوار قرار گرفته و روی آن نازک کاری با پلاستر سیمانی و گچی انجام می شود. بنابراین، کلیه فرآیند اجرای وال مش در عرض چند ساعت و بدون نیاز به کمک افراد متخصص قابل انجام است.
ترکیب توری فایبرگلاس با پلاستر گچی و سیمانی روی دیوارها چنان باعث افزایش مقاومت دیوارها در برابر خمش می شود که حتی به نسبت استفاده از وال پست فولادی، مقاومت دیوار بسیار افزایش پیدا می کند. در حال حاضر وال مش به دلیل نقاط قوت و برتری هایی که دارد، توانسته جایگزین وال پست فلزی و قدیمی شود که همچنان در بعضی از پروژه ها نیز استفاده می شود.

وال مش از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
سیستم وال مش به عنوان یک سیستم نوین برای مهار لرزه ای که قابلیت اجرا روی دیوارها و اجزای دیگر غیر سازه ای همچون جان پناه ها و بالکن ها را دارد، می تواند باعث افزایش مقاومت ساختمان در برابر زمین لرزه شود. وال مش برخلاف وال پست بدون اجزای فلزی همچون وادار قائم و افقی و میلگرد بستر اجرا می گردد. تنها نیاز به استفاده از سه مصالح زیر برای اجرای وال مش می باشد.
- توری وال مش
- پلاستر وال مش
- نبشی وال مش
مزایا وال مش و مقایسه آن با وال پست
وال مش به دلیل مزایای متنوع اجرایی که حتی در آیین نامه ها و استانداردهای توصیه شده برای آن قید شده است، توانسته به یکی از بهترین گزینه ها برای اجرا در پروژه های عمرانی و ساختمان سازی باشد. در مقایسه با وال پست جدول زیر را ارائه کردیم که نشان می دهد وال مش از جنبه های مختلفی در مقایسه با وال پست برتری دارد. از جمله مهمترین مزایای وال مش در مقایسه با وال پست می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- حذف المان های فولادی در وال مش: برخلاف وال پست که پایه و اساس آن المان های فولادی همچون میلگرد بستر، وادار قائم و افقی هستند، در وال مش نیازی به استفاده از این المان های فولادی نیست. این موضوع باعث کاهش وزن سازه، به حداقل رساندن هزینه های اجرایی و افزایش سرعت اجرایی می شود. وال مش نیز بدون نیاز به تکیه گاه های فلزی می تواند ویژگی مورد انتظار برای افزایش مقاومت سازه های مورد نظر را ایجاد کند.
- اجرای سریع و کم هزینه: وال مش در مقایسه با وال پست فلزی که نیاز به نیروهای متخصص برای اجرا دارد و باید تک تک مراحل اجرایی آن توسط مهندسان مورد بررسی قرار گیرند، می تواند سریعتر اجرا گردد. برای اجرای وال مش فقط نیاز به اجرای توری فایبرگلاس، پلاستر و تعداد کمی نبشی است که هزینه آن ها در مقایسه با المان های فولادی که قیمتشان بر اساس قیمت روز تعیین می شود، بسیار پایینتر است. علاوه بر این، به دلیل حذف وادارهای قائم و افقی و میلگردهای بستر، وال مش می تواند سریع تر از وال پست اجرا شود.
- اجرا پس از دیوارچینی کامل: فرآیند اجرای وال پست به این شکل است که باید حتما در حین دیوارچینی اجزای مختلف از جمله وادار قائم و افقی و میلگردهای بستر در داخل دیوار قرار بگیرند و اگر در حین دیوارچینی و قرار دادن این اجزا خطایی به وجود بیاید، نیاز به تخریب کل دیوار است. این در حالی است که اجرای وال مش پس از دیوارچینی انجام شده و هیچ گونه محدودیت خاصی برای آن وجود ندارد. حتی برای پروژه های بازسازی که دیوارچینی قبلا به طور کامل انجام شده بوده است، امکان استفاده از وال مش وجود دارد.
- مناسب برای اجرای انواع دیوارها: وال مش به دلیل مشخصات اجرایی ساده و ویژگی های برتر آن می تواند برای اجرای انواع دیوارهای غیر سازه ای داخلی و خارجی، جان پناه ها و دیوارهای بالکن استفاده شود. ویژگی این سیستم مقاومت بالای آن در برابر زمین لرزه و فشارهای وارده است که باعث شده بتوان در تمامی پروژه ها به آن اعتماد کرد. علاوه بر این، وال مش قابلیت اجرا روی انواع دیوارهای بلوکی، آجری، سیمانی و هر نوع دیوار دیگر قدیمی و جدید را دارد.
- عدم نیاز به تخریب دیوار برای اجرای وال مش: در صورتی که به دلیل عدم وجود وال پست یا خطای اجرایی در آن نیاز به اجرای وال پست در یک ساختمان باشد، لازم است که دیوار تخریب شده و وال پست را مطابق با طراحی های انجام شده روی دیوار اجرا نمود. اما وال مش به دلیل اینکه پس از دیوارچینی روی دیوار قرار می گیرد، نیازی به تخریب دیوار برای اجرا نداشته و می تواند پس از دیوارچینی در هر نوع پروژه ای استفاده شود.
مقایسه وال پست با وال مش | وال پست | وال مش |
افزایش وزن سازه | ✔ | ✖ |
هزینه اجرایی بالا | ✔ | ✖ |
سرعت اجرایی بالا | ✖ | ✔ |
قابلیت اجرا پس از دیوارچینی | ✖ | ✔ |
نیاز به نیروهای متخصص | ✔ | ✖ |
نیاز به وادار قائم و افقی | ✔ | ✖ |
نیاز به میلگرد بستر حین دیوارچینی | ✔ | ✖ |
سازگاری مناسب با انواع دیوارهای غیر سازه ای | ✔ | ✔ |
افزایش مقاومت در برابر بارهای جانبی | ✔ | ✔ |
نیاز به مهار دیوار در کنار ستون ها | ✖ | ✔ |
نیاز به مهار دیوار در بالا و پایین سازه | ✔ | ✔ |
توری وال مش چیست؟
یکی از مصالح اصلی به کار رفته در وال مش، توری وال مش یا فایبرگلاس است. توری فایبرگلاس دارای دو نوع توری معمولی یا توری فایبرگلاس E-GLASS و توری فایبرگلاس مقاوم به قلیا یا AR-GLASS می باشد. با وجود اینکه در بعضی از پروژه ها امکان اجرای توری فایبرگلاس معمولی وجود دارد، اما در اکثر پروژه ها لازم است که از مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا استفاده شود. مش فایبرگلاس دارای ظاهر مشبک هستند و از الیاف فایبرگلاس که به صورت منظم در کنار یکدیگر بافته شده اند، تشکیل می گردد. ابعاد چشمه یعنی فاصله میان دو الیاف از یکدیگر در توری های وال مش مشخص می گردد و بر اساس آن می توان توری وال مش را مطابق با نیاز پروژه انتخاب نمود.
مش های فایبرگلاس مقاومت کششی فوق العاده بالایی را در حد 10 برابر از مقاومت کششی فولاد در اختیار قرار می دهند. همچنین اگر از نوع مقاوم به قلیای آن ها در پروژه های مختلف استفاده شود، می توان شاهد افزایش مقاومت آن ها در برابر مواد شیمیایی همچون اسید و قلیا بود. مش فایبرگلاس به لطف داشتن ویژگی های برتر مکانیکی و مقاومت بسیار بالا، می تواند به عنوان اصلیترین جزء وال مش نقش حیاتی را در افزایش مقاومت دیوار داشته باشد. به دلیل استحکام خمشی بالای مش فایبرگلاس استفاده شده در وال مش، نیازی به استفاده از وادار قائم و افقی در دو راستا نبوده و می توان با وجود وال مش شاهد بهبود کیفیت و کارایی این سیستم نیز بود. مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا یا AR در واقع نقش فولاد را در وال پست فلزی تشبیه می کند؛ اما از نظر وزن کاملا متفاوت از فولاد بوده و وزن کمتری را نسبت به آن به همراه دارد.

پلاستر وال مش چیست؟
پلاستر که با نام نازک کاری نیز شناخته می شود، یک پوشش ساختمانی است که علاوه بر افزایش استحکام دیوارها، می تواند نقش مهمی را برای ایجاد سطح صاف و آماده رنگ آمیزی داشته باشد و یک پوشش فوقالعاده عالی را نیز ایجاد نماید. پلاستر وال مش به عنوان دومین مصالح به کار رفته در وال مش شناخته می شود که می تواند توری فایبرگلاس را روی سطح دیوار تثبیت کند. پلاستر علاوه بر ایجاد چسبندگی، می تواند تا حدی باعث ایجاد یک لایه حفاظتی فوقالعاده روی وال مش نیز شود. پلاستر وال مش را می توان در دو نوع گچی و سیمانی انتخاب نمود که پلاستر سیمانی برای توری فایبرگلاس مقاوم به قلیا به دلیل خاصیت قلیایی و پلاستر گچی برای توری فایبرگلاس معمولی استفاده می شود. وظیفه اصلی پلاستر، ایجاد اتصال مقاوم توری فایبرگلاس روی دیوار است و اجازه می دهد تا توری فایبرگلاس به خوبی روی دیوار بچسبد و مقاومت مورد انتظار را ایجاد کند. کیفیت پلاستر و نحوه اجرایی آن به صورت صحیح روی کیفیت این محصول تاثیرگذار است. در صورتی که پلاستر وال مش از قدرت چسبندگی بسیار بالایی برخوردار باشد و یا مقاومت فشاری آن کم باشد، مش فایبرگلاس نیز به راحتی روی دیوار قرار نگرفته و به مرور زمان از آن جدا می گردد. علاوه بر این باید دقت شود که پلاستر سیمانی حداقل مقاومت فشاری مورد انتظار را داشته باشد تا به مرور زمان دچار ترک خوردگی نشود و بتواند عملکرد مناسب خود را در شرایط به وجود آمده به بهترین شکل حفظ کند.
نبشی وال مش چیست؟
شباهت سیستم وال مش با وال پست سنتی این است که در هر دو باید حرکت دیوار به سمت خارج از صفحه به شکل مناسب مهار گردد. بدین منظور در سیستم وال مش برای کنترل حرکت دیوار غیر سازه ای به سمت خارج از صفحه به وسیله نصب نبشی و ناودانی منقطع در بالا و پایین دیوار انجام می گردد. نبشی و ناودانی ها در وال مش باید دارای ضخامت مناسب و ابعاد تعیین شده در ضوابط نشریه 719 باشند تا بتوانند هنگام جابجایی دیوار در زلزله آسیب نبینند و پایداری خود را نیز به بهترین شکل حفظ کنند. نبشی ها و ناودانی ها با کمک اتصالاتی همچون پیچ و پلاک در جای مناسب خود قرار می گیرند. هدف استفاده از نبشی و ناودانی ها این است که حرکت دیوار به سمت داخل صفحه محدود شود تا هنگام زلزله دیوار بتواند درون صفحه حرکت کند، بدون اینکه از آن خارج گردد. این فرآیند می تواند نقش بسیار حیاتی را در بهبود عملکرد دیوارها ایفا کرده و این اجازه را به می دهد تا بتوان مقاومت دیوار را در برابر زلزله چندین برابر نمود. نبشی استفاده شده در وال مش مشابه با نبشی استفاده شده در وال پست فلزی است. تنها لازم است که مهندسان برای اجرای نبشی ها و ناودانی ها ضوابط نشریه 719 را مطالعه کنند تا بر اساس آن ابعاد و نحوه طراحی و قرارگیری نبشی ها را درک نمایند. البته در “دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی” به عنوان آخرین دستورالعمل وال مش نیز توصیه هایی در مورد نحوه اجرای نبشی وال شده است که باید حتما مورد بررسی قرار گیرند.
آییننامههای و استاندارد وال مش را بشناسید!
اجرای وال مش در ساختمان های جدید و بازسازی شده می تواند نقش بسیار مهمی را در افزایش مقاومت سازه ها در برابر زمین لرزه داشته باشد، اما زمانی می توان به وال مش اعتماد کرد که این سیستم به صورت صحیح و مطابق با قوانین اجرایی، در پروژه های مختلف اجرا گردد. در ابتدای معرفی وال مش سه دستورالعمل به نام پیوست ششم استاندارد 2800، ویرایش اول نشریه 714 و ضابطه 819 نظام مهندسی کرج برای اجرای وال مش روی کار آمدند. این سه نشریه با وجود اینکه وال مش را به عنوان روش نوین مهار لرزه ای معرفی کردند، اما ضعف ها و نقص هایی درون آن ها وجود داشت که حتی باعث ممنوعیت وال مش و بروز خطاهای اجرایی در این سیستم شد. از این جهت آخرین و کاملترین استاندارد مخصوص وال مش روی کار آمده که مبنای محاسبات و طراحی های مهندسان قرار می گیرد. «دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی» به عنوان تخصصیترین دستورالعمل برای اجرای وال مش شناخته می شود که تمامی جزئیات وال مش از قبیل مصالح مورد نیاز، مواد اولیه، نحوه اجرا و محاسبات و فرمول های تخصصی در آن درج شده اند. بنابراین، به طور کلی، وال مش در آیین نامه ها و استانداردهای زیر به جامعه مهندسی معرفی شد.
- پیوست شش استاندارد 2800
- ویرایش اول نشریه 714
- ضابطه 819 نظام مهندسی کرج
- دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی
چرا در وال مش از میلگرد بستر استفاده نمی شود؟
یکی از دلایل محبوبیت و برتری وال مش نسبت به وال پست این است که در آن نیازی به استفاده از میلگرد بستر نمی باشد. اینکه دلیل حذف میلگرد بستر در وال مش چیست، سوال بسیاری از محاسب گران و طراحان وال مش می باشد. به طور کلی، نتایج آزمون عملکرد وال مش نشان می دهند که مقاومت خمشی دیوارهای غیر سازه ای بعد از نصب وال مش به قدری در راستای قائم افزایش پیدا می کند که دیگر نیازی به توزیع بار در سازه های مختلف در دو راستای افقی و عمودی نیست. بنابراین، ضرورتی برای اجرای میلگرد بستر در راستای افقی در سازه مورد نظر نیست.
مطابق با دستورالعمل اختصاصی وال مش که در سال 1403 روی کار آمد، مشخص شد که در سیستم وال مش برخلاف سیستم وال پست نیازی به میلگرد بستر نیست. این در حالی است که در وال پست به دلیل سختی ناکافی در راستای قائم و توزیع یکنواخت نیروها و جلوگیری از گسیختگی حتما از میلگرد بستر نردبانی و خرپایی به همراه قلاب میلگرد بستر در راستای افقی دیوار استفاده می گردد؛ اما در وال مش به دلیل افزایش ظرفیت خمشی در راستای قائم شاهد جذب و کنترل نیروهای جانبی هستیم و نیازی به استفاده از وادار قائم و افقی و میلگرد بستر وجود ندارد. این ویژگی از وال مش می تواند باعث بهبود یکپارچگی دیوارها شده و می تواند مقاومت دیوارها را در برابر نیروهای جانبی چندین برابر افزایش دهد.
چرا در وال مش، کلیه وادارهای قائم و افقی حذف شده است؟
در روش اجرای وال پست، وادارها به عنوان یک تکیه گاه برای مهار دیوارها در برابر نیروهای خارج از صفحه دیوار همچون باد و زلزله استفاده می شوند و می توانند باعث محدود کردن طول و ارتفاع آزاد دیوارها گردند. با وجود مزایای نصب وادار، اجرای آن ها بسیار سخت و چالش بر انگیز بوده و نیاز به جوشکاری، سوراخ کاری و افزودن لایه های ضد زنگ دارد. این فرآیند هم بسیار زمانبر و هم بسیار سخت و هزینه بر می باشد. خوشبختانه نقطه قوت وال مش این است که بدون نیاز به وادارهای قائم و افقی حذف می شود.
علت حذف این وادارها به فلسفه طراحی وال مش بر می گردد که برخلاف وال پست که برای محدود کردن طول آزاد دیوارها نیاز به وادار است، به دلیل فرض خمش یک طرفه نیازی به وادار قائم و افقی در وال مش نیست. از طرفی در سیستم وال مش ظرفیت باربری خمشی دیوار در راستای قائم به قدری افزایش پیدا می کند که عملا دیگر نیازی به استفاده از وادارهای قائم و افقی نیست. این می تواند یک مزیت اصلی برای وال مش باشد و سرعت اجرای این سیستم را چندین برابر افزایش دهد.
آیا وال مش مورد تأیید سازمان نظام مهندسی است؟
بدون شک سیستمی که تا به امروز تا این حد مورد توجه سازمان نظام مهندسی قرار گرفته و در آیین نامه ها و استانداردهای مختلف نیز به آن اشاره شده است، مورد تایید سازمان نظام مهندسی می باشد. وال مش به عنوان یک سیستم مهندسی شده برای مهار دیوارهای غیر سازه ای شناخته می شود که کاملا مورد تایید سازمان نظام مهندسی سازمان و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی است. این سیستم پس از گذشت سال ها تحقیق، آزمایش و بررسی های دقیق در فرآیند مهندسی و آیین نامه های رسمی روی کار آمده و توانسته به عنوان یک جایگزین نوین برای وال پست های فلزی شناخته شود.
قبل از اینکه دستورالعمل اختصاصی برای اجرای وال مش در سال 1403 روی کار بیاید، ضوابط دیگری همچون پیوست ششم استاندارد 2800، نشریه 714 و ضابطه 819 به وال مش اشاره کرده بودند، اما محدودیت هایی در مورد آن ها وجود داشت. همین موضوع باعث شده تا وال مش به صورت موقتی برای چندین ماه از تاییدیه سازمان نظام مهندسی خارج شود؛ اما مجددا با روی کار آمدن «دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی» این سیستم مورد تایید قرار گرفت. به شرطی که کلیه اقدامات اجرایی وال مش در این دستورالعمل مورد بررسی قرار گیرد و بر اساس آن وال مش مورد تایید سازمان نظام مهندسی اجرا گردد.

محاسبات فنی روش وال مش چگونه است؟
برای تسلیح دیوار با ملات مسلح شده با الیاف در راستای قائم، شاهد افزایش ظرفیت خمشی در این راستا هستیم. از این جهت نیازی به توزیع بار عمود بر صفحه در دو راستا نیست و می توان بدون نیاز به فرض خمش دو طرفه و فقط با رعایت اصل خمش یک طرفه وال مش، آن را محاسبه و طراحی نمود. ظرفیت خمشی دیوار و جزئیات اجرایی وال مش به همراه میزان مصالح قابل استفاده در آن همگی نیاز به رعایت اصول تخصصی دارند. همچنین در محاسبات وال مش باید توجه شود که بر اساس رفت و برگشتی بودن بارهای وارد شده به دیوار در اثر زلزله حتما وال مش باید به صورت دو جهته یا دو طرفه در دیوار اجرا گردد.
محاسبات وال مش بر اساس ضخامت دیوار و میزان بار وارده ناشی از باد انجام می گردد. ضروری است که طراحان وال مش برای طراحی نقشه وال مش حتما محاسبات مورد نظر را بر اساس جدول های ارائه شده در «دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی» مورد بررسی قرار دهند. به ویژه در فصل دوم این دستورالعمل، فرمول ها و جداولی ارائه شده اند که باید مبنای کار مهندسان برای طراحی و محاسبه قرار گیرند.
اصلیترین مراحل اجرای وال مش و مهار دیوارهای بلوکی
به منظور اجرای وال مش و مهار دیوارهای بلوکی با ترکیب توری فایبرگلاس و پلاستر می توان خمش را یک طرفه و در راستای قائم در نظر گرفت. بنابراین، هیچ نیازی به استفاده از وادارهای قائم و افقی و میلگردهای بستر نیست و می توان وال مش را با ترکیب توری فایبرگلاس، پلاستر و وادارهای قائم و افقی اجرا نمود. بدین منظور در ابتدا توری فایبرگلاس به اندازه مشخص شده در نقشه برش داده می شود و در فواصل مشخص از یکدیگر روی دیوار قرار می گیرند. سپس نازک کاری به صورت دستی یا با دستگاه به شکل پاششی روی مش فایبرگلاس انجام می شود. نبشی ها نیز برای مهار حرکت خارج از صفحه ای دیوارها در بالا و پایین و در صورت نیاز در اطراف دیوار قرار می گیرند.
مطابق با اصول اجرای وال مش، می توان وال مش را به صورت فول مش و نواری به اجرا در آورد. به طوری که در روش نواری توری های فایبرگلاس به صورت نواری برش زده می شوند و در فواصل مشخص از یکدیگر قرار می گیرند، اما در روش فول مش نیاز به پوشش دادن کل دیوار با مش فایبرگلاس و پلاستر می باشد. در «دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی» به طور کامل در مورد نحوه مسلح کردن دیوارها با مش فایبرگلاس و پلاستر توضیح داده شده است. به طوری که برای اجرای وال مش در دیوارهای مشرف به همسایه و اتصال دیوارهای غیر سازه ای به یکدیگر به همراه تصاویر نحوه اجرایی توضیح داده شده است. لازم است که مهندسان طراح فصل سوم از این دستورالعمل را مطالعه کنند و مطابق با آن طراحی را انجام دهند. مهندسان اجرایی نیز با تسلط بر روی قوانین و دستورالعمل های این سیستم، آن را اجرا نمایند.
خرید وال مش | راهکاری اقتصادی و نوین برای مهار دیوارهای غیر سازه ای
در پیوست ششم استاندارد 2800، مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف که با نام تجاری وال مش شناخته می شود به عنوان یک روش نوین مهار دیوار معرفی شد که نسبت به سایر روش های اجرایی وال پست هزینه کمتری را به همراه داشت. با این وجود دلیل جایگزین شدن وال پست با وال مش چیست؟ چرا خرید وال مش در پروژه های جدید بیشتر نسبت به وال پست توصیه می شود؟ این موضوع به مزایای وال مش بر می گردد که در ادامه به 5 تا از مهمترین آن ها اشاره می کنیم.
کاهش هزینه نسبت به سایر روش ها
اصلی ترین مزیت و دلیل جایگزین شدن وال مش با وال پست هزینه کم آن نسبت به وال پست می باشد. وال پست های فلزی به دلیل داشتن قطعات فولادی دارای قیمت گذاری بالاتری نسبت به وال مش می باشند. از طرفی برای اجرای آن ها نیاز به نیروهای متخصص است که استخدام آن ها هزینه بالاتری را در مقایسه با اجرای وال مش با نیروهای نیمه متخصص و مسلط روی پلاستر دارد. این موضوع برای پروژه های بزرگ که برآورد هزینه مناسب برای آن ها اهمیت ویژه ای دارد، بسیار مهم خواهد بود.
افزایش سرعت مهار دیوار به روش وال مش
سرعت مهار دیوار به روش وال مش چندین برابر افزایش می یابد. این موضوع به دلیل حذف وادار قائم و افقی حین دیوارچینی و عدم نیاز به اجرای میلگرد بستر است. به طوری که وال مش پس از دیوارچینی کامل روی دیوار قرار می گیرد. از این جهت بدون معطلی برای پروژه های بزرگ و کوچک می توان وال مش را اجرا نمود.
مهار دیوار بدون نیاز به وادار افقی و عمودی
به دلیل فرض خمش یک طرفه و افزایش مقاومت در راستای قائم، مهار دیوارها بدون نیاز به وادار افقی و عمودی انجام می گردد. این موضوع باعث کاهش وزن و بار ساختمان و بهبود عملکرد ساختمان ها در برابر زمین لرزه می شود. از طرفی حذف وادار افقی و عمودی می تواند هزینه های اجرای پروژه را چندین برابر کاهش دهد.
دیوارچینی بدون نیاز به میلگرد بستر دیوارچینی بدون نیاز به میلگرد بستر
از دیگر ویژگی های اجرای وال مش می باشد. میلگرد بستر که به صورت نردبانی و خرپایی در پروژه های مختلف استفاده می شود، در حین دیوارچینی و بلوک گذاری انجام می گردد. دیوارچینی بدون نیاز به میلگرد بستر ضمن افزایش سرعت العمل دیوارچینی، می تواند باعث کاهش بار مرده در ساختمان ها نیز شود.
قابل کاربرد برای ساختمان های موجود
وال مش قابلیت استفاده برای ساختمان های موجود یا در حال بازسازی را دارد. برخلاف روش وال پست که برای اجرای آن در ساختمان های موجود نیاز به تخریب دیوار است، وال مش بدون نیاز به تخریب دیوار قابلیت اجرا داشته و این موضوع باعث کاهش هزینه های اجرایی وال مش می گردد.
کنترل کیفیت مصالح وال مش چگونه انجام می شود؟
یکی از اصلیترین دلایل ممنوعیت وال مش در سال 1402 این بود که مصالح وال مش با کیفیت نامناسب و خارج از استانداردهای فنی مورد انتظار استفاده می شدند. از طرفی هیچ گونه نظارت دقیقی نیز در این مورد وجود نداشت و سوء استفاده های زیادی نیز برای فروش مصالح ایجاد می شدند. همین موضوع باعث شد تا در فصل آخر «دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی» مشخصات مورد انتظار برای مصالح قابل استفاده در وال مش و نحوه انجام آزمون های مرتبط مشخص شوند تا مهندسان طراح و اجرایی بتوانند با توجه به این موارد، وال مش را به صورت کاملا دقیق اجرا نمایند.
در این فصل به مشخصات الیاف و پلاستر مورد نیاز برای اجرای وال مش اشاره شده است. مطابق با دستورالعمل ذکر شده، لازم است که شبکه الیاف به عنوان یک ساختار شبکه ای متشکل از نخ های ممتد با ساختار دو جهته خود دارای فاصله چشمه بیشتر از 5 میلی متر و کمتر از 10 میلی متر باشند. همچنین حداکثر اندازه سنگدانه های استفاده شده در ملات نیز نباید از دو مقدار نصف فاصله باز بین چشمه ها و 2 میلی متر بیشتر باشد. مقاومت کششی قابل تحمل توسط راستای عرضی مش فایبرگلاس باید حداقل 70 درصد در راستای طولی آن باشد. همچنین جنس و مشخصات الیاف استفاده شده در توری وال مش نیز باید در دو راستا با یکدیگر مشابه باشند. الیاف شیشه استفاده شده در محیط سیمانی باید حتما از نوع مقاوم به قلیا یا AR-GLASS باشد تا بتواند مقاومت مورد انتظار را به بهترین شکل تامین کند. همچنین دقت شود که حداقل 16 درصد زیرکونیا باید در مش فایبرگلاس وجود داشته باشد تا بتوان شاهد عملکرد مناسب آن در برابر محیط های قلیایی بود. ضخامت لایه سیمانی نیز مطابق با دستورالعمل باید بین 15 تا 20 میلی متر باشد.
کلام پایانی
اینکه وال مش چیست و چه نقشی در افزایش مقاومت دیوارهای داخلی و خارجی در برابر زمین لرزه دارد را در این مقاله به مهندسان و پیمانکاران توضیح دادیم. اگرچه اجرای وال مش و حتی مصالح به کار رفته در آن به نظر ساده می رسند، اما این سیستم در مقایسه با وال پست دارای مزایای بسیار زیادی است و همین موضوع دلیل جایگزینی آن با وال پست در پروژه های مختلف شده است. کنترل کیفیت مصالح وال مش و اجرای صحیح آن مطابق با دستورالعمل ارائه شده در سال 1403 باید با کمک شرکت های متخصص در این زمینه انجام شود. شرکت وال مش ایران با سال ها تجربه و تخصص و بهره گیری از مهندسان خبره و بهروز به شما امکان اجرای وال مش مطابق با قوانین و مورد تایید نظام مهندسی را می دهد.
با سلام ، روش وال مش نسبت به روش ها ی مرسوم و قدیمی چه مزایایی دارد؟ و آیا استفاده از این روش در صنعت ساختمان سازی الزامیست؟
سلام
اجرای این روش از مزایای بسیاری برخوردار بوده که باعث میشود بسیاری از مهندسان و طراحان ساختمان جهت مهار دیوارها از آن استفاده کنند.
استفاده از این روش علاوه بر افزایش مقاومت دیوار ها باعث بالا رفتن سرعت کار اجرایی و صرفه جویی در زمان تحویل پروژه میشود و در مقایسه با روش های قدیمی مهار دیوار مانند روش وال پست نیاز به تخصص و تجربه بالایی ندارد.
در نتیجه این روش جایگزین بسیار مناسبی برای روشهای مرسوم و سنتی مقاوم سازی دیوارها می باشد.
درجواب سوال دوم باید اینو ذکر کنیم که طبق پیوست ششم آیین نامه 2800 اجرای وال مش جهت مقاوم سازی دیوارها در برابر زلزله الزامی بوده و این روش جایگزین مناسبی برای روش های قدیمی مانند روش وال پست میباشد.
سلام قیمت نوار وال مش چقدر هستش؟
سلام
هزینه اجرای نوار وال مش به عوامل متعددی بستگی دارد که هر کدام تاثیر مستقلی بر هزینه های کلی دارند
و عموما به دست آوردن قیمت تمام شده وال مش کار چندان آسانی نبوده و باید با کمک نظر متخصصین این حیطه انجام شود.
به طور معمول یکی از پارامترهای تعییین کننده هزینه وال مش هزینه مصالح مصرف شده در وال مش است و نوع توری ، میزان گرماژ توری ، ابعاد چشمه های توری ، نوع پلاستر استفاده شده ، کیفیت ، برند و کشور تولید کنننده و سایر موارد دیگر می توانند پارامتر های تعیین کننده قیمت آن می باشند.
در کل استفاده از روش وال مش بجای روش وال پست و قدیمی و مرسوم می تواند هزینه اجرا را تا حدود 30 الی 50 درصد کاهش دهد.
درود ، چرا وال مش به صورت توری و مشبک طراحی شده؟
درود به این دلیل که شبکه توری به خوبی در پلاستر سیمانی قرار گرفته و به راحتی نصب میشود و ماتریسی قوی و یکپارچه می سازد که در برابر نفوذ رطوبت مقاوم است و جلوی ترک خوردگی دیوار را میگیرد.
با سلام و درود ، مش فایبرگلاس چه مزایایی برای پیمانکاران ساختمانی دارد؟
سلام بر شما
وزن سبک، طول عمر زیاد، مقاومت کششی بالا، عایق الکتریسیته، انعطاف پذیری عالی، مقاومت حرارتی و شیمیایی بالا، نصب آسان و سریع، قیمت مقرون به صرفه.
سلام وقت بخیر ، ایا برای مش وال مش رنگ بندی وجود دارد؟
بله مش فایبرگلاس وال مش در انواع رنگ های مختلف موجود است و بنا به سلیقه مشتری رنگ مورد علاقه ارائه می شود.